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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) ON INTERNATIONAL TAX ISSUES  

DUE TO COVID-19 TRAVEL RESTRICTIONS 
 
FAQs 
 

1. The following FAQs are in response to travel restrictions imposed due to the global 

COVID-19 pandemic. The responses are measures undertaken solely because of 

COVID-19 related situations.  If required, additional information and revised rulings will 

be issued subject to the evolving situation on COVID-19. 

 

2. Relevant documentations and information must be kept and submitted to LHDNM upon 

request. Examples: travel documents, local or foreign authority travel restrictions 

guidelines and similar relevant documents that may prove your temporary absence or 

presence in Malaysia is due to COVID-19 travel restrictions, documents that prove 

your effort to leave or return to Malaysia (responses from the Immigration Department 

of Malaysia/airlines company) during the movement control order period. 

 

3. Companies must keep relevant documentations, records and information and to 

submit them to LHDNM upon request. Examples: Minutes of Board of Directors (BoD) 

meeting stating the reasons for the directors attending the BoD meeting from their 

respective locations, travel documents, local or foreign authority travel restrictions 

guidelines and similar relevant documents. 

 

4. The movement control order period is from 18 March 2020 as prescribed and extended 

by the Ministerial order made under section 11 of the Prevention and Control of 

Infectious Diseases Act 1988 [Act 342] as gazetted from time to time. 

 

5. Applications for tax treatment based on this FAQ must be referred to the branch that 

handles the taxpayer’s income tax file. If an income tax file has not been registered, 

applications should be made to the Non Resident Branch. Every application for the tax 

treatment will be reviewed according to the merit of the case. Confirmation of taxability 

from foreign tax authorities involved may be requested if the need arises. 

 
A. RESIDENCE STATUS 

No. Question Feedback 

1. I am currently outside of 
Malaysia because of COVID-19 
travel restrictions. Does my 
absence from Malaysia affect my 
residence status in Malaysia?  

It will not affect your residence status in Malaysia. 

If you are an individual who is temporarily absent 
from Malaysia because of COVID-19 travel 
restrictions, the period of temporary absence shall 
be taken to form part of your period or periods in 
Malaysia for the purpose of determining tax 
residence. 

2. I am not a resident in Malaysia. 
Currently, I am in Malaysia 
because of COVID-19 travel 
restrictions. Would my temporary 
presence in Malaysia affect my 
residence status in Malaysia?  

If you are an individual who is temporarily present 
in Malaysia because of COVID-19 travel 
restrictions, the period of temporary presence in 
Malaysia because of COVID-19 travel restrictions 
shall not be taken to form part of your period or 
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periods in Malaysia for the purpose of residence 
status. 

Note:  

"Temporary presence in Malaysia because of 
COVID-19 travel restrictions" refers to the 
movement control order period in Malaysia.  

3. My company is unable to 
convene a meeting of the BOD in 
Malaysia because of COVID-19 
travel restrictions. Will this have 
an effect on the company’s 
residence status in Malaysia? 

If your company is not able to convene its BOD 
meeting in Malaysia due to COVID-19 travel 
restrictions, LHDNM is prepared to presume the 
company as a Malaysian resident, provided it 
meets all the following conditions:  

a. the company is a resident in the immediate 
previous year of assessment; and  

b. the directors of the company have to attend the 
BOD meeting held outside Malaysia (either 
physical meeting or via electronic means) due 
to COVID-19 travel restrictions.  

4. My company convenes a 
meeting of the BOD in Malaysia 
because of COVID-19 travel 
restrictions. The company is not 
a resident in Malaysia and does 
not intend to seek residence 
status in Malaysia.  

LHDNM is prepared to presume that the company 
is not a Malaysian resident if the company is 
required to hold BOD meeting in Malaysia due to 
COVID-19 travel restrictions. 

 

 

B. PERMANENT ESTABLISHMENT 

No. Question Feedback 

5. My company is not resident in 
Malaysia. Does the temporary 
presence of my employees or 
personnel in Malaysia due to 
COVID-19 travel restrictions lead 
to the creation of a permanent 
establishment in Malaysia? 

LHDNM will consider such temporary presence of 
employees or personnel does not result in the 
creation of a permanent establishment in Malaysia, 
provided it meets the following criteria:  

a. your company does not have a permanent 
establishment in Malaysia before the existence 
of COVID-19 travel restrictions; 

b. there are no other changes to the economic 
circumstances of the company;  

c. the temporary presence of your employees or 
personnel in Malaysia are solely due to travel 
restrictions relating to COVID-19; and  

d. the activities performed by the employees or 
personnel during their temporary presence 
would not have been performed in Malaysia if 
not for the COVID-19 travel restrictions. 

Note:  
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1. Economic circumstances refers to the principal 
activities and business model of the company; 
the nature of the business operations and the 
conduct of the business in Malaysia and 
elsewhere; and the usual locations in which the 
company operates. 

2. Company must keep records and relevant 
documents. Examples: employees or 
personnel passport information, travel 
schedule, work order/ instructions and any 
information proving compliance with criteria (a) 
to (d), and providing relevant information to 
LHDNM upon request. 

3. “the temporary presence of the employees or 
personnel in Malaysia is solely due to the travel 
restrictions relating to COVID-19” refers to the 
movement control order period in Malaysia.   

4. This situation applies to all enterprises, 
including partnership and limited liability 
partnership. 

5. The situation in this FAQ also applies to 
companies who are resident in countries which 
do not have a DTA with Malaysia. In such 
situations, the company is deemed to have no 
place of business in Malaysia. 

 

C. CROSS BORDER EMPLOYMENT INCOME 

No. Question Feedback 

6. Before the movement control 
order (MCO) period, I commute 
daily to Singapore from my home 
in Johor Bahru for work. Due to 
the MCO, I am temporarily 
working from home in Johor 
Bahru. Is my income taxable in 
Malaysia? 

If the following conditions are met:  

a. there is no change in the contractual terms 
governing your employment overseas before 
and after your return to Malaysia; and 

b. this is a temporary work arrangement due to 
COVID-19 travel restrictions. 

LHNDM is prepared to consider your employment 
income (from your employment exercised in 
Malaysia) as not derived from Malaysia because 
the exercising of the employment in Malaysia is 
due to COVID-19 travel restrictions. 

If all the conditions are met, your employment 
income for the period of your temporary work in 
Malaysia will not be taxable in Malaysia.  

Normal tax rules will apply to determine the 
taxability of your employment income for work 
done in Malaysia, if any of the conditions are not 
met.  
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This scenario applies to all cross border 
employment situations.  

7. I am currently temporarily 
working from overseas due to 
COVID-19 travel restrictions. Is 
my income taxable in the current 
location? 

If you would normally exercise your employment in 
Malaysia and is forced to work temporarily outside 
of Malaysia because of COVID-19 travel 
restrictions, you are regarded to be exercising your 
employment in Malaysia and the income is 
deemed derived from Malaysia. Therefore, the 
income is still taxable in Malaysia. You may be 
subject to taxation in the locality where you are 
temporarily present if no special tax measures for 
COVID-19 are provided by that locality's tax 
authority.  

If you are in a state that has a tax treaty with 
Malaysia, you will not be taxable if you are present 
for less than 183 days.  

If you are in a state that has no tax treaty with 
Malaysia, you might be subject to taxation. In such 
case, you may apply for credit relief under the ITA 
1967.  

8. I am a non-resident individual. I 
arrived in Malaysia for a 
company assignment before the 
travel restriction because of 
COVID-19 was implemented. I 
am currently working from 
Malaysia due to COVID-19 travel 
restrictions. Am I considered to 
be exercising an employment in 
Malaysia?  

If the following conditions are met:  

a. temporary presence due to COVID-19 travel 
restrictions; 

b. work you performed during your temporary 
presence is not related to your assignment in 
Malaysia and would not have been performed 
in Malaysia if not for the COVID-19 travel 
restrictions;  

c. employment with the same overseas employer, 
prior to the COVID-19 travel restrictions; and  

d. left Malaysia immediately after the travel 
restrictions on COVID-19 ends in Malaysia. 

LHNDM is prepared to consider you as not 
exercising an employment in Malaysia for the 
period of your temporary presence due to COVID-
19 travel restrictions. 

Note: 

"temporary presence due to COVID-19 travel 
restriction" refers to the movement control order 
period in Malaysia.  

9. I am a non-resident individual. I 
arrived in Malaysia on vacation 
before travel restrictions 
because of COVID-19 was 

If the following conditions are met:  

a. temporary presence due to COVID-19 travel 
restrictions; 
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implemented. I am currently 
working from Malaysia due to 
COVID-19 travel restrictions. Am 
I considered to be exercising an 
employment in Malaysia? 

b. work you performed during your temporary 
presence would have been performed outside 
Malaysia if not for the COVID-19 travel 
restrictions;  

c. the same employment with the same overseas 
employer prior to the COVID-19 travel 
restrictions; and  

d. left Malaysia immediately after the travel 
restrictions on COVID-19 ends in Malaysia. 

LHNDM is prepared to consider you as not 
exercising an employment in Malaysia for the 
period of your temporary presence due to COVID-
19 travel restrictions. 

Note: 

1. You should keep records and relevant 
documents. Examples: passport information, 
travel schedule, work order/instructions from 
your employer and any information proving 
compliance with criteria (a) to (d), and 
providing relevant information to LHDNM upon 
request.  

2. "temporary presence due to COVID-19 travel 
restriction" refers to the movement control 
order period in Malaysia. 

10. I am a non-resident individual 
and have been offered to work in 
Malaysia during the movement 
control period. I am unable to 
enter Malaysia to start work due 
to COVID-19 travel restriction. 
Therefore, I am currently working 
from overseas. Am I considered 
to be exercising an employment 
in Malaysia? 

LHDNM considers the employment is not 
exercised in Malaysia as there is no "temporary 
absence period due to COVID-19 travel 
restrictions” issue. Therefore, the employment 
income can be taxed under domestic tax law in the 
country where the employment is exercised. 

11. I am a non-resident individual. I 
arrived in Malaysia for a vacation 
before travel restriction was 
imposed because of COVID-19. I 
had to work from Malaysia due to 
COVID-19 travel restrictions. 
Before the movement control 
period ended, I ceased 
employment with my foreign 
employers and accepted an offer 
to work with a company in 
Malaysia. What is the tax 
treatment of my employment 

Since you did not return to your home country, you 
are considered to be present in Malaysia 
permanently. As such, LHDNM considers the 
employment to be exercised in Malaysia as there 
is no "Temporary presence period due to COVID-
19 travel restrictions” issue. Employment income 
with the foreign employer is considered to be 
exercised in Malaysia and will be taxed in 
accordance with Malaysian tax law under the 
Income Tax Act 1967. 
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income from my foreign 
employers? 

  


